DEFINIM L’AJUDA HUMANITARIA com l’assistència dissenyada per salvar vides, alleujar el sofriment i mantenir i protegir la dignitat humana, en prevenció o en situacions d’emergència i / o rehabilitació.
D’acord amb Nacions Unides, per ser classificada de humanitària l’ajuda ha de ser consistent amb els principis d’humanitat, imparcialitat i independència, a més del de neutralitat; els tres primers van ser consagrats per la Resolució 46/182 de l’Assemblea General (de 1991), i l’últim per la 58/114 (de 2006).
Principi d’humanitat: el sofriment humà ha de ser atès on sigui que es trobi. L’objectiu de l’acció humanitària és protegir la vida i la salut i garantir el respecte dels éssers humans.
Principi d’imparcialitat: l’acció humanitària s’ha de fer en funció de la necessitat, donant prioritat als casos més urgents i sense fer distincions sobre la base de la nacionalitat, raça, sexe, creences religioses, classe o opinió política.
Principi d’independència operativa: l’acció humanitària ha de ser autònoma dels objectius polítics, econòmics, militars o d’un altre tipus que qualsevol agent humanitari pugui tenir respecte a les zones on s’estiguin executant mesures humanitàries.
Principi de neutralitat: Els actors humanitaris no han de prendre partit en les hostilitats i en les controvèrsies d’ordre polític, racial, religiós o ideològic.
Es distingeixen tres grans categories d’Ajuda Humanitària: emergència, de reconstrucció i rehabilitació, i prevenció de desastres.
DEFINIM ACCIÓ SOCIAL com tota acció o activitat que tingui un sentit per als que la realitzen, afectant o no la conducta d’altres, i l’orientació o inspiració és de tipus altruista i desinteressat.
permet combatre les desigualtats i injustícies que danyen els drets fonamentals de les persones i famílies.
S’identifiquen quatre tipus ideals d’acció social:
Tradicional (costum); Són accions conduïdes pel costum pròpia de l’individu, a partir de patrons en el comportament habitual d’aquest.
Afectiva (emocional); De caràcter principalment irracional guiada per emocions com l’amor, odi, etc. L’acció afectiva constitueix un moment posterior en el procés de racionalització, i el seu contingut és la passió individual.
Racional d’acord amb valors; És a dir a més de perseguir una fi racional estan guiades per .principis o normes morals. La racionalitat d’acord amb valors segueix implicant el moment de la col·lectivitat i es correspon amb formacions intel·lectuals tals com la ideologia o l’ètica (determinada per la creença en el valor ètic, o de qualsevol altre tipus, i determinada conducta, sense cap relació amb el resultat).
Racional d’acord a fins; Acció racional per aconseguir un fi establert.
Amb l’OBJECTIU d’arribar a més col·lectius, indrets…el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona aquest 2021 ha ampliat la visió que tenia d’aquesta partida pressupostaria per tal, d’intentar ajudar no sols a persones, projectes… internacionals, sinó que també als més propers territorialment, comunitàriament…