La malaltia inflamatòria intestinal agrupa un conjunt de patologies que provoquen de forma crònica inflamació al tracte digestiu. Les més conegudes i freqüents son la Malaltia de Crohn i la Colitis Ulcerosa. La complexitat de la patologia fa que requereixi de tractaments complexos i en ocasions de cirurgia que afecten la qualitat de vida dels pacients.
“Es tracta d’una patologia crònica i progressiva que pot aparèixer a qualsevol edat, tot i que presenta un pic d’incidència important en el pas de la joventut a l’edat adulta” explica la infermera de Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA), Alícia Moliné i infermera de Pràctica Avançada de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i investigadora principal del projecte. “Sabem que això juntament amb l’afectació que la malaltia té sobre els pacients, fa que els hi afecti la percepció sobre la seva qualitat de vida, i això justament ha estat el que he volgut analitzar en aquest treball”.
L’estudi¹, doncs, ha avaluat la percepció sobre la qualitat de vida tant física, com sistèmica, emocional i social que tenen els pacients amb malaltia inflamatòria intestinal.
Resultats
Un 68% dels pacients refereix una qualitat de vida global alta, un 26% moderada i un 6% baixa. Per cada una de les esferes analitzades (digestiva, sistèmica, emocional i social) s’ha analitzat la percepció de qualitat de vida. En l’esfera digestiva, un 2% refereix una qualitat de vida baixa, un 34% moderada i un 64% alta. En l’àmbit sistèmic un 8% dels pacients diu tenir una qualitat de vida baixa, un 36% moderada i un 56% alta. En l’esfera emocional, un 12% refereix una qualitat de vida baixa, un 24% moderat i un 64% alta.
Finalment, en l’àmbit social, un 12% diu que té una qualitat de vida baixa, un 6% moderada i un 82% alta. De fet, en l’esfera social és on la percepció de qualitat de vida alta té un major percentatge (82%).
L’edat mitjana és de 47 anys, majoritàriament son dones (55%). Un 47% pateix malaltia de Crohn i un 53% colitis ulcerosa. Un 26% fumen, un 37% son ex-fumadors, i un 37% diu no haver fumat mai. Un 45% no veu alcohol, un 12% ho fa a diari, un 6% setmanalment i un 37% ocasionalment.
D’acord amb aquests resultats, per la infermera de CODITA, Alícia Moliné “és important conèixer quina percepció de qualitat de vida tenen els nostres pacients i avaluar-los d’acord a les diferents situacions de la seva patologia, per així poder implementar les actuacions que ajudin a millorar la seva percepció de la qualitat de vida”.
Metodologia
Estudi descriptiu, prospectiu. Van participar 50 pacients que durant el mes d’octubre de 2022 van acudir de forma presencial a l’hospital de dia per administració del tractament per a la seva patologia o bé que van anar a les visites presencials de consultes externes.
Es va informar als participants de l’objectiu de l’estudi i es va sol·licitar el seu consentiment de forma escrita. Com a instruments de mesura es van utilitzar dos qüestionaris auto administrats, un de variants sociodemogràfiques i variables relacionades amb la seva patologia i el tractament farmacològic actual dissenyat específicament per aquest estudi i el qüestionari de Qualitat de Vida IBDQ-32².