La vocal de la Junta de CODITA, Estrella Martínez va comparèixer el passat divendres 7 de febrer, al Parlament de Catalunya a la Ponència del Projecte de llei de restabliment del complement de productivitat variable del personal estatutari de l’Institut Català de la Salut.
L’objectiu de la seva intervenció va ser exposar els motius pels quals el complement variable de productivitat (DPO) aprovat i refermat en el I/II acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat sobre les condicions de treball del personal de les Institucions Sanitàries de l’Institut Català de la Salut, no estigui sotmès a la variabiliat pressupostària del moment i es fixi aquest cobrament per llei.
De fet, el personal sanitari va passar a cobrar el 50% dels DPO durant 7 anys, el 75% l’any 2018 i aquest any es cobrarà ja el 100%.
Per això es va treballar des d’una comissió parlamentària les diferents visions, entre elles les infermeres.
En la seva exposició, Estrella Martínez va explicar la finalitat de la implementació de la retribució variable per compliment d’objectius (DPO) o de productivitat, que va ser vist com un instrument de gestió, incentivació i motivació i que va permetre la millora contínua de l’organització, alhora que establir una política de RRHH orientada a millorar el clima laboral i a desenvolupar un sistema incentivador que va permetre el creixement professional, la valoració de la qualitat de l’activitat i el reconeixement de la vàlua personal.
Estrella Martínez va definir també quina és l’aplicació d’aquests incentius i les característiques d’aquesta retribució variable per objectius. Un context que va permetre posar en valor aquest tipus de retribució i la seva utilitat, alguns d’ells i que refermen l’excel·lència de les cures infermeres estan enfocats a:
- Disminuir taxa de bacterièmies.
- Disminuir lesions per pressió intraunitat.
- Millorar la qualitat dels registres infermers.
- Seguir les línies de Qualitat i Seguretat del Departament de Salut com són identificació de pacientes, registres de caigudes, compliments de llistat de verificació quirúrgica.
- Implementació de noves escales de valoració dels pacients.
- Avaluació del dolor en pacients.
- Elaboració i actualització de procediments, protocols i guies.
- Millora de la satisfacció dels pacients.
- Millora del treball en equip.
- Rendiments i millora dels temps d’hospitalització i quirúrgics.
- Tutorització i acompanyament de nous professionals i alumnes.
- Manteniment i ordre de différents espais de treball.
- Participació en comités, comissions i juntes.
- Contribució a la sostenibilitat pressupostària.
Per tot això, en la part final de la seva intervenció, novament, va sol·licitar que es retorni als professionals de la salut el complement variable de productivitat (DPO) que s’ha vist disminuïda des de l’any 2011 fins aquest passat 2019 a més del retorn a l’horari i dies de permisos graciables que hi havia previ a la crisi.