Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en el món occidental. A Catalunya cada dia hi ha 5 morts sobtades cardíaques. Se sap que les possibilitats de sobreviure a una aturada cardíaca depenen d’una ràpida detecció del problema, d’una activació i resposta precoç dels sistemes d’emergències, d’un inici immediat de les maniobres de ressuscitació cardiopulmonar (RCP) i d’una desfibril·lació urgent. Totes aquestes accions formen part de les primeres baules de l’anomenada “cadena de supervivència” de l’aturada cardíaca.
I de fet, sabem que més del 70% d’ocasions les aturades cardíaques es produeixen a la via pública, en la comunitat, i no pas dins d’espais sanitaris.
És en aquest context, on també els professionals sanitaris poden trobar-se en una situació on cal donar suport vital bàsic a una personal que cal saber actuar de forma ràpida i eficient.
Per això, CODITA posa en marxa un curs sobre suport vital bàsic a les seves dues seus (Tarragona, 14 de juny i Tortosa 15 de juny). L’objectiu és poder avaluar una víctima que ha patit un col·lapse o que ha perdut el coneixement sense causa aparent. En segon lloc, trobar-se capacitat per a assegurar la víctima, alliberar la via aèria, i efectuar compressions toràciques i ventilacions de suport de manera efectiva. També col·locar una víctima que està inconscient però que respira en posició lateral de seguretat i saber realitzar la desobstrucció de via aèria.
I si fos el cas, poder realitzar ventilacions amb instruments de suport. Les infermeres també podran entrenar-se per a usar de manera segura un desfibril·lador extern semiautomàtic (DEA), com els que hi ha en recintes esportius i en espais públics a Catalunya.
Davant la mort sobtada que succeeix fora de l’àmbit sanitari, l’única resposta reconeguda per les societats científiques és la RCP i la Desfibril·lació Externa Automatitzada (DEA), en una actuació seqüencial i coordinada.