Les principals causes de pèrdua de consciència o síncope poden ser per un cop de calor, una intoxicació etílica, per deshidratació o per una hipoglucèmia (baixada de la sucre a la sang), entre d’altres. De fet, la pèrdua temporal de coneixement es produeix perquè hi ha una disminució del flux sanguini cap el cervell.
Els principals símptomes del síncope son: mareig, sufocació, visió borrosa, sudoració freda, confusió, nàusees i pal·lidesa.
L’arribada del bon temps i la calor pot propiciar que patim un cop de calor i que el nostre cos arribi o superi els 40ºC, quan lo normal és estar entre 36.1ºC i els 37.7ºC. Un excés de calor també ens pot portar a patir deshidratació que en els casos més extrems pot suposar que els ronyons deixin de funcionar.
Les infermeres del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) volen fer una crida a la prudència de cara a l’estiu i les altes temperatures, justament per evitar possibles episodis de pèrdua de consciencia.
Com evitar el cop de calor i deshidratació
A casa cal controlar la temperatura: de manera que durant les hores de sol, millor tancar persianes i finestres on hi toca directament, i obrir les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la.
Si s’ha d’estar al carrer, evitar el sol directe: per això és imprescindible fer servir una gorra o un barret, ulleres de sol i protector solar. Utilitzar roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada. Procurar caminar per l’ombra, i estar a sota d’un para-sol quan s’estigui a la platja. És important també anar-se mullant una mica la cara i, fins i tot, la roba.
És imprescindible tenir cura especialment amb la gent més sensible, com gent gran i joves, i evitar realitzar qualsevol activitat física durant les hores de màxima calor.
En cas de la deshidratació la millor prevenció es veure aigua encara que no es tingui sensació de set. Igualment, des de CODITA recorden que la deshidratació desapareix ràpidament, després de beure aigua sense cap limitació, fins i tot amb deshidratacions de fins al 10% del pes corporal.
Què fer davant un desmai per un cop de calor
Cal ajaure a la persona que l’ha patit a terra o sobre una superfície plana, allunyant-lo de la font de calor i demanar ajuda al telèfon d’emergència 112. Sempre que es pugui cal fer una valoració i mirar si la persona respira o no.
En cas de notar que no respira, cal començar la reanimació pulmonar.
I si respira, es bo elevar les cames almenys uns 30 centímetres, tombar la persona de costat per evitar una aspiració de vòmit, afluixar la roba al voltant del coll, si en porta, i mullar la persona amb aigua.
La protecció solar
La protecció solar no és cosa només dels dies de platja, hem de mantenir la pell protegida cada dia. Cal posar-se la crema a casa, una mitja hora abans d’exposar-se al sol i tornar-se-la a posar després de cada bany i cada dues hores. També és important prendre el sol durant les hores en què la radiació és més suau: abans de les 12 del migdia i després de les 5 de la tarda, i utilitzar cremes amb factor de protecció solar alt i resistents a l’aigua.
Des de CODITA recorden que és important també saber que el sol es reflecteix a la sorra, l’aigua del mar, la neu i l’herba, i que, per tant, cal protegir-se. La protecció amb roba, gorres, ulleres i para-sols és tan o més important que la crema, sobretot en infants.
Les persones de pell més blanca cal que es protegeixin més, han d’utilitzar crema amb factor de protecció de 30 i 50, i les persones que es posen morenes amb facilitat, també han d’utilitzar fotoprotector.
Els infants s’han de protegir encara més, de fet, el 80% de la radiació solar la rebem a la infància, quan la nostra pell és més sensible, per tant, els menors de 2 anys han de fer servir filtres físics, i recordar que per sota dels 6 mesos no podem usar cremes, i els nadons no s’han d’exposar al sol. En el cas de les dones embarassades han de protegir-se bé per evitar que els surtin taques a la cara.
Les infermeres de CODITA també expliquen que a vegades l’exposició solar moderada pot tenir beneficis, com és el cas de la vitamina D. Però sempre fent una exposició curta, n’hi ha prou amb 10-15 minuts, i evitant les hores centrals del dia. I recordar que els raigs UVA artificials també envelleixen i poden causar càncer de pell. I no oblidar que ens hem de protegir del sol també a l’hivern.