5 DE MAIG DIA INTERNACIONAL LLEVADORES
- CODITA posa sobre la taula dades de l’OCDE que situen una ràtio de 18 llevadores a Catalunya per cada 1.000 naixements mentre que a la resta de països europeus la ràtio és de 64 llevadores.
“Hi ha una manca constatada de llevadores i obstetres a Catalunya, i també a Espanya i la previsió és que empitjorarà la situació en els propers anys, de manera que ens podem trobar amb un col·lapse de l’atenció a dones embarassades i nounats en 3-4 anys per falta de infermeres especialistes en obstetrícia” explica Montserrat Carreras, llevadora i vocal de la Junta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA).
Segons dades de l’OCDE, els països europeus tenen una ràtio de 64 llevadores per cada 1.000 naixements, mentre que a Espanya aquesta ràtio es situa en 24 llevadores, quasi la meitat, i a Catalunya la ràtio encara és menor, amb només 18 llevadores per cada 1.000 naixement.
Des de la Comissió de Llevadores del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona expliquen, a més, que cal fer saber que les llevadores no només estan per l’assistència al part sinó que les seves funcions son molt més àmplies. “Les llevadores fem molt més que l’atenció al part. Proporcionem una atenció integral a la salut sexual i reproductiva. De fet, des de la prevenció i la promoció, oferim atenció a la salut sexual des de l’adolescència i fins mes enllà de la menopausa. A més, fem el diagnòstic, control i assistència de l’embaràs, part i puerperi normal i l’atenció al nounat sa, fins el 28 dia de vida” explica Montserrat Carreras, llevadora de CODITA.
De fet, l’àmbit d’actuació de les llevadores compren tant l’Atenció Primària (comunitat, família i domicili) com l’Atenció Especialitzada (que inclou l’hospital).
I malgrat la necessitat que hi hagi més llevadores les places ofertes per a l’especialitat a Espanya son poques. De fet, l’any 2019 es van acreditar 534 places de les quals només es van oferir 405, que ràpidament van ser ocupades. En aquest sentit, també des de la Comissió de Llevadores de CODITA es fa una crida a l’Administració perquè convoqui més places per a l’especialitat.
Il·lustracions per a les llevadores
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) va encarregar a l’artista ebrenc Ignasi Blanch 100 il·lustracions per agrair a les llevadores de la província de Tarragona la seva feina, especialment també en època de pandèmia. Des de CODITA es farà arribar aquestes il·lustracions a les llevadores
Ignasi Blanch està enormement compromès amb la feina que fan les infermeres, un col·lectiu pel que sent una profunda admiració. Com ell mateix diu “les infermeres son professionals molt properes, sempre estan quan les necessites”
Ignasi Blanch, un artista vinculat amb la salut
Ignasi Blanch va néixer a Roquetes, està llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Durant tres anys va viure a Berlín, on es va especialitzar en tècniques d’impressió i gravat. Va ser justament quan estava a la capital alemanya que es va produir la caiguda del mur, l’any 1989, i és l’únic artista espanyol que va hi va pintar un mural, que també es troba reproduït al seu poble natal.
L’any 2005 va crear el projecte “Humanitzem hospitals” amb l’associació AACIC de pares de nens amb cardiopaties congènites, aplicant la il·lustració de gran format a les habitacions, consultes i passadissos dels hospitals per als més petits. El 2013, Ignasi Blanch va dirigir el projecte “Centres mèdics il·lustrats”, una proposta de l’Institut Català de la Salut i de la Diputació de Barcelona, per decorar totes les consultes, sales d’espera i passadissos de 2 plantes de pediatria dels CAPs de la Guineueta i el Besòs (Barcelona). Més recentment, el 2018 va publicar un llibre-CD solidari amb l’actriu i cantant Olivia Newton-John, LIV On, un treball conjunt en benefici de la recerca contra el càncer.