Prescripció Infermera: Validada la guia d’indicació infermera per al tractament de la cistitis en dones adultes

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) d’avui, 19 d’agost, publica la Resolució de la Dirección General de Salud Pública y Equidad en Salud, per la qual es valida la “Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os para infecciones de tracto urinario inferior no complicada en mujeres adultas”.

El manual fa referència a la cistitis (infecció de la bufeta o del tracte urinari (ITU) inferior), una de les consultes més comunes a l’Atenció Primària, afectant el 50% de les dones almenys una vegada a la seva vida, especialment amb l’envelliment, comorbiditats o institucionalització. El microorganisme més comú en aquestes infeccions és Escherichia coli, responsable d’entre el 70 i el 80% dels casos.

Els símptomes típics de la cistitis inclouen la disúria (dolor o ardor en orinar), la pol·laciúria (necessitat d’orinar amb més freqüència del normal, però generalment en petites quantitats), la urgència urinària, el dolor suprapúbic i l’hematúria (sang a l’orina), sense pruïja o flux vaginal anormal.

La cistitis es classifica com a ITU complicada quan afecta persones amb més risc, com ara les embarassades o les persones grans, diabètiques o amb anomalies anatòmiques, les quals requereixen una avaluació mèdica més profunda.

El tractament de la ITU no complicada, que és freqüent en dones adultes, es basa en l’inici de medicació amb antibiòtic, sense necessitat d’urocultiu rutinari. L’objectiu és alleujar els símptomes i erradicar la infecció de manera ràpida i eficaç i maximitzar l’accessibilitat al sistema sanitari.

La guia, resultat d’un treball col·laboratiu multidisciplinari, ofereix un marc de referència perquè les infermeres actuïn en el tractament de dones de més de 14 anys amb ITU no complicada, indicant i administrant de forma autònoma la farmacoteràpia adequada –Fosfomicina trometamol i Nitrofurantoïna–, promovent un enfocament integral a l’Atenció Primària, on les condicions són òptimes per a la seva implementació.

S’exclouen de la guia els casos complexos que requereixen valoració mèdica, com infeccions recurrents, ús de sonda vesical o immunosupressió. A més, estableix protocols específics per al maneig de medicaments, definint quan les infermeres poden iniciar, modificar, interrompre o finalitzar un tractament en funció dels símptomes i l’evolució del pacient.

Fins a la data, ja són deu les guies assistencials publicades pel Ministerio de Sanidad –Anestèsics Locals, Anticoagulants Orals, Cistitis, Cremades, Deshabituació Tabàquica, Diabetis, Hipertensió, Febre, Ferides i Ostomies– i quatre els protocols específics –Anticoagulants Orals, Cremades, Ferides i Ostomies– desenvolupats pel Departament de Salut.

 

GUIES I PROTOCOLS

Guia Anestèsics locals

Guia Anticoagulants Orals / Protocol Anticoagulants Orals

Guia Cistitis

Guia Cremades / Protocol Cremades

Guia Deshabituació Tabàquica

Guia Hipertensió i Diabetis

Guia Febre

Guia Ferides / Protocol Ferides

Ostomies / Protocol Ostomies

GUIA CISTITIS BOE

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.