Les infermeres del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) alerta en l’inici de la campanya d’estiu del perill d’ofegaments. “Cal recordar que l’any passat es van produir 25 ofegaments, majoritàriament a platges i en persones majors de seixanta anys” expliquen des de CODITA. És per això, que des del Col·legi d’Infermeres de Tarragona es fa un crida a la prudència per evitar un mal que cada any es repeteix, malauradament. De fet, segons dades presentades pel mateix Govern de la Generalitat, la mitjana de morts per ofegament a Catalunya és de 65 persones l’any.
Prevenció
Des de CODITA recorden que la supervisió per part d’un adult en el cas dels infants és imprescindible, encara que el nen o nena sàpiga nadar cal que un adult acompanyi el seu bany. Si es tracta de lactants o infants, cal estar sempre prou a prop per a agafar-los només allargant el braç.
En el cas dels adults, cal per fer un bany saludable: nadar sempre en companyia d’altres persones, banyar-se si és possible en llocs on hi hagi socorristes, respectar les senyalitzacions de la platja (no banyar-se amb bandera vermella), no entrar de cop a l’aigua després de menjar, evitar banyar-se si no ens trobem bé i si estan a l’aigua, ens trobem indisposats, sortir immediatament.
Què fer davant un cas d’ofegament
El més important és treure la persona de l’aigua. Si està conscient cal oferir-li ajuda per treure-la de l’aigua, ja sigui oferint un flotador, corda, pal o branca, un objecte en definitiva que l’ajudi a agafar-se i amb el que puguem arrossegar la persona.
Si està inconscient, caldrà nedar fins on es troba i arrossegar-la fora de l’aigua mantenint les vies aèries (nas i boca) fora de l’aigua.
És imprescindible avisar al servei de salvament de la zona, si n’hi ha, o bé al 112.
Les infermeres de CODITA recorden també la importància d’evitar moure la persona que acabem de socórrer perquè pot patir alguna lesió de columna vertebral. Igualment, és important valorar la respiració: si està inconscient i respira és necessari col·locar-lo en posició lateral, si no respira cal iniciar maniobres de reanimació cardiopulmonar (si es coneixen) o bé demanar ajudar al 112.
Les persones grans i els ofegaments
Finalment, des del Col·legi d’Infermeres de Tarragona fan una crida especialment a les persones més grans. Cal recordar que la majoria dels ofegats l’any passat eren majors de seixanta anys i amb patologies prèvies. És per aquest motiu, que les infermeres de CODITA recorden que totes les persones que pateixen alguna malaltia crònica o que tenen alguna disfunció preguin moltes més precaucions a l’hora de banyar-se a la platja.
Sobre CODITA
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) reuneix més de 4.000 professionals – dels quals hi ha 380 infermers col·legiats i tota la resta són infermeres-, i compta amb seus a Tarragona i Tortosa. El Col·legi ofereix serveis de tota mena i fa una defensa activa de les necessitats sanitàries a casa nostra. Igualment, mira de respondre a les expectatives de millora i innovació d’una professió que vol la millora continuada i és clau per a la salut de la ciutadania del nostre país