Un estudi recent dut a terme per la infermera Iris Baz del Col·legi d’Infermeres de Tarragona (CODITA) i l’Alba Sant, referent de benestar emocional i salut comunitaria de l’Equip d’Atenció Primària, als instituts Antoni Ballester de Mont-roig del Camp i Miami, ha posat en relleu els desafiaments en els hàbits alimentaris dels adolescents. Els resultats indiquen que molts joves no són conscients de la quantitat de sucre que consumeixen diàriament i sovint mengen per inèrcia, sense prestar atenció a la qualitat dels aliments. En aquest context, el paper de les infermeres d’atenció primària és fonamental en la prevenció de futures malalties i la promoció d’hàbits saludables.
Resultats de l’Estudi sobre Hàbits Alimentaris dels Adolescents
L’estudi es va realitzar amb una mostra de 109 alumnes de 1r d’ESO. Els resultats mostren que: només el 4% dels estudiants són conscients de la quantitat de sucre present als aliments que consumeixen. De fet, un 69% son poc o gens conscients de la quantitat de sucre que porten els aliments (47% era una mica conscient, i un 22% gens conscient), mentre que un 27% diu ser bastant conscient.
D’altra banda, un 53% dels joves reconeixen que no presten cap o poca atenció plena quan mengen (38% una mica conscient i un 15% gens), mentre que un 24% es bastant conscient i un 23% molt, la qual cosa els impedeix dur a terme una alimentació conscient.
Sobre si coneixien la diferència entre gana emocional i gana fisiològica, un 60% no coneix o coneix poc la diferència (30% una mica, 30% gens), en canvi un 16% sí coneixia molt aquesta diferència i un 24% bastant.
I resultats d’enquestes recents també ens indiquen que aproximadament un 19% de les noies i un 13% dels nois, no esmorza, un mal hàbit que afecta directament el seu desenvolupament intel·lectual, físic i emocional.
Aquests resultats són, segons la infermera de CODITA “preocupants si considerem que, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de 2020, la meitat de la població d’entre 18 i 74 anys pateix excés de pes, ja sigui sobrepès o obesitat. Aquesta situació s’agreuja a mesura que els joves es fan adults, per la qual cosa és fonamental intervenir en les etapes clau de l’adolescència per evitar problemes futurs”
El Paper Clau de les Infermeres d’Atenció Primària
Les infermeres d’atenció primària tenen un paper fonamental en la prevenció de malalties i en la promoció de la salut entre els adolescents. En aquest estudi, van ser elles les responsables de realitzar xerrades educatives i de crear consciència entre els joves sobre la importància de seguir una alimentació saludable. La seva tasca no només consisteix a proporcionar informació, sinó també a fomentar hàbits de vida saludables i a incidir directament en la prevenció de trastorns alimentaris que poden afectar greument el desenvolupament físic i mental dels joves.
I els resultats després de les xerrades van ser prou bons: un 88% dels alumnes reconeix haver assumit nous coneixements (49% bastants, 39% molt) un 3% gens, i un 9% una mica.
Per tot això, la infermera de CODITA, Iris Baz, considera imprescindible “educar en hàbits alimentaris a la població més joves i començar quan abans millor, perquè els bons costums en consum d’aliments s’adquireixen en la infància i es reafirmen en l’adolescència”.