Infermeres de Tarragona reclamen formació sobre violència de gènere des del Grau

La violència de gènere és un problema important de salut pública. La recerca ens diu que entre un 20-30% de les dones que van a l’Atenció Primària de salut han patit, pateixen o patiran alguna forma de Violència Masclista.

La pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) destaca la rellevància de la capacitació dels professionals sanitaris per aconseguir beneficis a la salut d’aquestes dones.

Les infermeres d’atenció primària son claus en la detecció i seguiment d’aquestes víctimes, però des del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona  (CODITA) alerten que “cal més formació, tant des del grau, com en la residència, com en el dia a dia professional”. De fet, analitzar quina repercussió té la formació del personal sanitari en l’atenció a pacients víctimes de violència masclista ha estat l’objectiu de l’estudi¹ realitzat per la infermera de CODITA,  María Victoria Zaplana que explica que “es tracta de proposar millores en el procés d’atenció integral a la víctima de violència masclista en Atenció Primària i enumerar les accions claus per a una detecció precoç per part d’infermeria”.

Entenem que la formació en violència masclista hauria de ser obligatòria en l’àmbit professional com passa, per exemple, amb reanimació cardiopulmonar, on hem de fer actualitzacions periòdiques de coneixements, Per tant, caldria una formació continua i no puntual, i que passi per saber detectar la violència masclista i saber quines afectacions sobre la salut de la víctima té” afirma Maria Victòria Zaplana.

De fet, un dels estudis² analitzats en el treball de la infermera de CODITA mostra que fins a un 67.2% dels professionals sanitaris pregunten sobre violència de gènere a la consulta. Però també molts demanen també disposar de més eines per fer front a aquest tipus de pacients, per això “la recerca feta ens mostra que en general, la formació millora els coneixements de les infermeres sobre violència masclista i alhora permet atendre millor aquestes pacients”, per tot això, Maria Victoria Zaplana explica que “la capacitació específica del personal sanitari és la base per a una intervenció eficaç en pacients víctimes de violència masclista, i ens cal potenciar la detecció precoç a través de preguntes sistemàtiques realitzades a la consulta”.

Igualment, des de CODITA expliquen que cal que l’ anotació d’aquesta violència masclista dins la Història Clínica (eCAP) estigui més accessible (actualment cal passar diferents pantalles) ja que això, asseguren, afavoriria el registre.

Finalment, la infermera Maria Victòria Zaplana explica “també ens preocupa que un dels estudis³ del treball mostri que hi ha un gran buit a la xarxa d’atenció a adolescents embarassades víctimes de violència masclista relacionat amb la formació professional”, en aquest sentit, reclama “reforçar xarxes de suport i equips multidisciplinaris per tal de millorar l’atenció a aquest tipus de pacients”.

La violència de gènere 2023

La violència de gènere ha deixa 55 dones assassinades i 56 menors orfes a Espanya el  passat 2023.  Cal dir que en 41 dels 55 casos no existia denúncia prèvia, fet que suposa un 74,5%. Des de que es tenen registres de dones víctimes de violència masclista a Espanya (2003) han estat ja 1.237 les dones assassinades.

¹ Estudi Impacto de la formación del personal sanitario en la atención integral a  mujeres víctima de violencia de género: revisión bibliogràfica

² Rodríguez-Blanes GM, Vives-Cases C, Miralles-Bueno JJ, San Sebastián M, GoicoleaI. Detecciónde violenciadel compañeroíntimoen atenciónprimariade saludy susfactores asociados. GacSanit. 2017 Sep1;31(5):410–5.

³Macedo CM, Miura PO, Barrientos DMS, Lopes GA, Egry EY. Coping strategies for domestic violence against pregnant female adolescents: integrative review. Rev Bras Enferm. 2018;71:693–9.)

Sobre CODITA

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) reuneix més de 4.000 professionals – dels quals hi ha 380 infermers col·legiats i tota la resta són infermeres-, i compta amb seus a Tarragona i Tortosa. El Col·legi ofereix serveis de tota mena i fa una defensa activa de les necessitats sanitàries a casa nostra. Igualment, mira de respondre a les expectatives de millora i innovació d’una professió que vol la millora continuada i és clau per a la salut de la ciutadania del nostre país.

www.codita.org

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.