“Imagina un món amb igualtat de gènere. Un món lliure de prejudicis, estereotips i discriminacions. Un món divers, equitatiu i inclusiu. Celebrar els èxits de les dones. Sensibilitzar sobre la discriminació. Prendre mesures…” Així arrenca la campanya internacional d’aquest 8 de març que, sota els hashtags #IWD2024 #InspireInclusion, demana el respecte i la incorporació real de les dones en tots els àmbits de la societat i de la vida.
Missatge alineat amb el del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) que, “traslladant aquesta inclusió al terreny de la salut, reivindiquem el respecte professional i la incorporació efectiva de les infermeres a tots els espais de decisió, lideratge i gestió del sistema de salut”, explica la Dra. Glòria Jodar, degana de la corporació.
Jodar fa una lectura retrospectiva del paradigma viscut en aquest últim any pel col·lectiu professional més nombrós de salut –altament feminitzat– que és la Infermeria. “Any 2024. Més de 150 anys han passat del moviment gestat en plena revolució industrial, origen de l’actual Dia Internacional de les Dones, i poques són les coses que han canviat per nosaltres. Formació de Grau universitari però sense nivell reconegut ni retribuït. Formació especialitzada sanitària, però sense categoria professional, ni plaça d’infermera especialista, ni complement salarial” –apunta Jodar– “un despropòsit i una injustícia tot plegat”.
Pel que fa a la presència i participació de les infermeres en els òrgans superiors de proposició, creació i planificació de les Polítiques de Salut, destaca la degana del CCIIC que “els reptes de salut que presenta la població mundial van encoratjar l’OMS a recomanar a tots els governs la incorporació de la Infermera en Cap, una figura de poder orientada a la creació d’una societat de cures que pugui atendre les necessitats de la ciutadania. Un repte majúscul quan la professionalització de les cures pateix encara els estigmes de gènere que, més enllà de la mateixa infermera, assetgen la Infermeria com a professió”.
A aquestes desigualtats de gènere en l’àmbit institucional i professional, s’hi uneixen els estereotips i prejudicis vers les dones que afecten per igual les infermeres. La hipersexualització de la professió –un fet contínuament denunciat i, encara, contínuament reproduït– o les dificultats per a la conciliació i les càrregues domèstiques i familiars, són altres dels factors que afecten greument “el projecte de vida personal i de carrera professional de les infermeres”.
EL 8M A CATALUNYA
La celebració institucional a Catalunya, se centra enguany en la defensa dels drets sexuals i reproductius i per commemorar el Dia Internacional de les Dones, la Generalitat ha endegat la campanya “La meva regla, les meves regles” que, entre altres accions, consisteix en el repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables. Un àmbit d’intervenció en què les llevadores lideren nombrosos serveis i programes de prevenció i tractament arreu del territori per garantir que les dones, joves i nenes rebin la informació, la protecció i les cures adequades per gaudir d’una bona salut sexual i reproductiva.