La Dra. Glòria Jodar, degana del CCIIC posa en valor les infermeres especialistes del treball per la seva capacitat per “crear cultures organitzatives amb valors ètics, basades en la cura i en coneixements que, fruit de les evidències científiques, demostren que tenir cura de les persones a les empreses millora la qualitat de vida laboral però, també, la personal i la salut comunitària”.
Coincidint amb el II Congrés Internacional d’Infermeria del Treball, s’han celebrat la XIII Jornada de l’Asociación de Especialistas en Enfermería del Trabajo (AET) i la VIII Jornada de l’Associació Catalana d’Infermeria del Treball i Salut Laboral (ACITSL).
El II Congrés Internacional d’Infermeria del Treball arrencava el passat dijous a Barcelona, amb una convocatòria ambiciosa sota el lema “360º”. L’objectiu, una mirada introspectiva a l’essència de l’especialitat que permetés analitzar el present i, alhora, plantejar les estratègies que han de guiar la cura de les infermeres que vetllen per la salut de les persones en el marc laboral.
Una fita plenament aconseguida que, en paraules de la Dra. Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), deixen “tres dies intensos de debat, innovació i aportacions que, per cert, són indispensables en un moment de grans canvis a l’entorn i el medi laboral”.
Jodar, que ha estat convidada a participar en la cloenda celebrada avui 17 de febrer, ha fet defensa del valor de les especialitats infermeres demanant, un cop més, que es materialitzin les categories professionals especialistes i ha explicat que, ben aviat, es publicarà l’anàlisi del nombre d’especialistes i de les dotacions exigibles d’infermeres del treball a Catalunya que ha fet el CCIIC.
Sobre aquest valor, la degana ha dit que “les empreses del futur necessiten la nostra aportació específica que, a més de ser especialitzada, compta amb valors humans i transformadors” i ha destacat que “les infermeres especialistes del treball contribuïu a crear cultures organitzatives amb valors ètics, basades en la cura i en coneixements que, fruit de les evidències científiques, demostren que tenir cura de les persones a les empreses millora la qualitat de vida laboral però, també, la personal i la salut comunitària”.
La Dra. Jodar ha finalitzat la seva intervenció repassant els reptes més immediats en l’àmbit de la salut laboral i encoratjant les assistents perquè “la perspectiva de les infermeres i infermers del Treball és realment revolucionària i, també, apassionant”.
TRES DIES DE DEBAT ENTORN DE LA INFERMERIA DEL TREBALL
El fòrum es va obrir el 15 de febrer amb un seguit de taules rodones que van abordar temàtiques com les FAQS més freqüents sobre la vacunació de l’herpes zòster, les certificacions i normatives sobre equips de protecció Individual d’àmbit sanitari, l’exoesquelet com a eina de prevenció de les lesions lumbars o els riscos de la veu a la feina.
La inauguració oficial va ser ahir, divendres, amb la benvinguda de la Dra. Paola Galbany, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), com a amfitriona de la seu del congrés; i la intervenció de Sònia Sevilla, adjunta a la Gerència de Cures Infermeres del Departament de Salut; Henriett Hirdi, president de FOHNEU Connexió en línia; i els presidents de les entitats organitzadores del congrés, Javier Gracia Rivera (AET) i Belén Serrano (ACITSL).
Durant aquesta segona jornada es van tractar la promoció de la via formativa especialista IIR com a garantia de futur de la cura de les persones treballadores; la internacionalització de la Infermeria del Treball amb una exposició d’experiències en altres països; la millora de la salut emocional de l’especialitat i les seves treballadores; la gestió eficaç i eficient en situacions de violència durant l’exercici professional, taula en què va participar Miquel Àngel Calderó, secretari del CCIIC i vicepresident del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL); la prescripció de l’exercici en l’àmbit laboral, els patrons funcionals de Marjory Gordon i la Taxonomía NANDA, NOC, NIC en la construcció d’un llenguatge comú especialista; i el rol de la infermera del treball com a gestora de salut.
Avui dissabte, el programa ha prosseguit amb l’exposició de les comunicacions orals seleccionades pel comitè científic del congrés i sengles taules rodones sobre els recursos que ofereix la tecnologia i els nous paradigmes de la promoció de la salut, respectivament.
Tot seguit, s’han lliurat els premis de recerca CIET 2024 a la Millor Comunicació Oral i Millor Pòster Científic presentats i al Millor TFR EIR 2023.
El congrés ha finalitzat amb la cloenda oficial on, a més de la degana Glòria Jodar, han participat Òscar Riu, director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral; i els presidents d’ambdues entitats.
Es pot consultar el programa complet al web de l’AET.