La XXIV Setmana Sense Fum, clou avui Dia Mundial Sense Tabac (31 de maig) amb els resultats de l’enquesta poblacional que confirma la sostinguda reducció del tabac i l’embranzida de nous productes, sobretot, entre la població que s’inicia en el seu consum.
El Consell d’Infermeres demana que es protegeixi els joves enfront de la pseudo-veritat impulsada pel màrqueting de la indústria tabacalera que ha transformat la cigarreta electrònica en un producte ‘saborós’, falsament innocu, fins i tot falsament saludable.
Els resultats de l’enquesta poblacional per conèixer el consum i l’opinió de la població respecte de temes d’actualitat sobre tabaquisme constaten que, a Catalunya, es fuma una ‘mica’ menys. Seguint la tendència dels darrers anys, el consum de tabac disminueix, però ho fa de forma molt sostinguda. Si bé el 50,9% de les persones enquestades afirma no haver fumat mai (3,2 punts més que el 2022), el nombre d’exfumadors/es se situa 2,3 punts per davall (31,9% el 2023 / 34,2% el 2022).
Igualment minses són les dades respecte de la quotidianitat del consum, amb la reducció d’una dècima del grup de fumadors ocasionals (5,9% / 6%) i xifra, poc més exitosa, quan es tracta de fumadors diaris (11,3% – 12,2%).
Del mostreig, amb 2.367 enquestes realitzades mitjançant formulari electrònic de lliure accés, destaquen l’alta participació de persones d’entre 35 i 54 anys (73,2%) i, per gènere, la de les dones (77,7%).
Per ordre de productes consumits el rànquing està liderat per les cigarretes convencionals (69,1) i les cigarretes fetes a mà (35,3), seguides de les cigarretes electròniques (10) i el cànnabis(7,8). Els segueixen el consum de pipa d’aigua –xixa o catximba– (4,9), els cigars (4,2), el tabac sense combustió IQOS (2,5) i, en última posició, la pipa tradicional i l’snus (tots dos 1,2),
És aquesta diversitat de productes la que centra la “XXIV Setmana Sense Fum” –amb la qual col·labora el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC– i que du per lema “Millor el moviment que no el fum o el vapeig”. Un producte, els vapejadors, que també s’ha introduït enguany en la campanya de la Comissió de Tabaquisme del CCIIC que promou el #niFUM #niVAP, sobretot, entre el públic més jove.
La raó és clara: el 75% dels joves fumadors enquestats, d’entre 14 i 18 anys, es declara consumidor de cigarretes electròniques. En popularitat, segueixen als vapejadors, les pipes d’aigua (catximbes, 42%) i el cànnabis (25%); alhora que el 66,7% del total afirma combinar-los amb el consum de cigarretes convencionals.
L’enquesta també ha analitzat el rol dels professionals de la salut en la promoció i acompanyament del procés de deshabituació tabàquica i confirma que el 70,4% de les persones enquestades han estat instades a deixar de fumar, alguna vegada o regularment, per un sanitari. En aquesta línia i amb l’objectiu que les infermeres, actuals i futures, liderin aquestes polítiques de salut contra el tabac; la campanya del CCIIC d’enguany ha llançat la iniciativa #Parelles #niFUM #niVAP. L’estratègia, que té el suport de les universitats catalanes, s’adreça als estudiants del Grau en Infermeria i altres ciències de la salut i els encoratja a ajudar i fer el seguiment d’algun amic o amiga que vulgui deixar de fumar.
La XXIV Setmana Sense Fum és una iniciativa originària de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC), que coordina el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, en el context de SumaSalut (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT) i s’organitza amb el suport de diverses entitats i organitzacions, com ara les corporacions professionals d’infermeres.
Es poden consultar:
- Power Point gràfic il·lustrat dels restultats:
(2023) XXIV SETMANA SENSE FUM Resultats Enquesta
- Pdf document escrit:
230531 CCIIC Notícia Web XXIV SETMANA SENSE FUM Resultats Enquesta
- Resultats de l’enquesta
https://gestor.sumasalut.org/api/arxius/8237
- Campanya #niFUM #niVAP #InfermeresCCIIC
https://www.consellinfermeres.cat/ca/campanya-nifum-nivap-viu-a-tot-color/