El Consell de Col·legis d’Infermeres defensa que l’exigència del coneixement del català és una “condició inexcusable”
ACN Barcelona – El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) defensa que l’exigència del coneixement del català és una “condició inexcusable” per les professionals, tinguin la llengua catalana com a pròpia o no.
Ho ha expressat la seva degana, Glòria Jodar, a través d’una carta oberta com a reacció al vídeo difós per una infermera de l’hospital Vall d’Hebron en què critica que es demani el nivell C de català per superar les oposicions.
Jodar demana “respecte i predisposició” pel seu aprenentatge, afegint que no s’ha de percebre únicament “com a via d’accés a les borses i concursos oposició”. “També és un factor d’excel·lència de la cura infermera i una via de coneixement i integració en la nostra comunitat”, subratlla.
A la carta, la degana parla sobre els drets lingüístics i la pràctica professional, citant el codi deontològic, en el qual els professionals manifesten el seu compromís per proveir cures de salut respectuoses amb els drets i la idiosincràsia de les persones que viuen a la comunitat. Una “excel·lència de les cures” que ha de tenir en compte “la realitat biològica, psicològica, social, cultural i espiritual de les persones”.
“En el cas concret de Catalunya, aquesta singularitat ha de recollir i garantir també els drets lingüístics de les persones a ser ateses en la seva llengua: el català. Un dret que s’estén a tots els nivells, àmbits i fases de la cura infermera, incloses la promoció i informació sobre la seva salut”, afirma Jodar.