El Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya publica un informe sobre la situació actual de la professió i les seves perspectives de futur
Projeccions de la població infermera a l’horitzó del 2030 ha estat coordinat per la presidenta del COIB, Paola Galbany, i compta amb a col·laboració de tots els col·legis d’infermeres catalans
El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), juntament amb la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC – UCC), ha publicat l’informe Projeccions de la població infermera a l’horitzó del 2030, que analitza la situació actual de la professió i fa propostes de millora per al futur.
Està demostrat que els països amb millors resultats en salut tenen més infermeres que, a més, treballen amb més autonomia i amb millors condicions laborals, tenen més presència en els llocs on es prenen decisions rellevants que afecten la salut de les persones i estan més valorades per la ciutadania.
D’entre les conclusions del treball, en destaquen les següents:
- El percentatge d’infermeres als centres assistencials catalans ha disminuït durant els darrers deu anys, mentre que el dels auxiliars sanitaris augmenta i el dels metges es manté estable.
- La precarietat laboral de les infermeres és molt elevada i arriba al 75 % durant els quatre anys després d’obtenir el títol
- Tot i que, segons les xifres oficials, l’atur entre la professió és pràcticament inexistent, l’eventualitat provoca que moltes infermeres estiguin sense feina de manera intermitent
- Una de cada set infermeres que estan a l’atur no vol treballar com a infermera
A partir d’aquestes conclusions, l’estudi proposa següents les mesures de futur per millorar la situació de la professió:
- Millorar les condicions professionals i laborals de les infermeres i reduir l’eventualitat dels contractes, de manera que augmentin els contractes fixos.
- Augmentar el reconeixement de la professió, a través del reconeixement de les especialitats infermeres en l’àmbit professional, l’equiparació del contracte de les infermeres amb la resta de graduats universitaris i el desenvolupament d’un pla de carrera professional adaptat a l’expertesa, la competència i la responsabilitat de les infermeres.
- Seguir augmentant l’oferta pública de places d’infermeres als centres de treball.
- Seguir augmentant el nombre de places d’Infermeria a les universitats.
- Ampliar el nombre de places als centres assistencials perquè els estudiants puguin fer pràctiques, mitjançant l’establiment de contraprestacions per als col·laboradors docents.
- Impulsar polítiques d’atracció i retenció d’infermeres per tal que no marxin a treballar a l’estranger o abandonin la professió.
- Establir polítiques per adequar i estandarditzat les dotacions infermeres a tot el sistema de salut per garantir l’equitat d’atenció a les persones ateses i evitar que les seves condicions laborals siguin diferents segons els centres.
Aquest informe s’ha fet arribar al conseller de Salut, a la directora general de Professionals de la Salut, a les direccions d’entitats proveïdores del sistema públic de salut i d’empreses del sector sanitari privat, a grups parlamentaris, a sindicats i a universitats.
Referència de l’informe
Galbany Estragués, Paola; Subirana Casacuberta, Mireia; Casas Baroy, Joan Carles; Ramon Aribau, Anna; Millán Martínez, Pere. Projeccions de la població infermera a l’horitzó de 2030. Barcelona: Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.
Descarregueu-vos l’informe (pdf)