El consum de tabac a Catalunya, tot i disminuir tímidament en els últims anys, és un problema de salut pública de primer ordre. Mentre l’addicció al tabac afecta majoritàriament els homes de 35 a 44 anys (37,5%) i de 25 a 34 anys (35,4%); les dones fumen menys, sent els grups d’edat més avançada –55 a 64 anys (25,5%), 35 a 44 anys (23,3%) i 45 a 54 anys (22,8%)– els més afectats, segons dades de l’IDESCAT de 2021.
Però, com combatre la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura evitable? Les infermeres ho tenen clar: deixant de fumar. Una decisió que avui pren un significat especial coincidint amb la commemoració del 31 de maig, declarat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a ‘Dia mundial sense tabac’.
Així doncs, i en marc de la campanya ‘La infermera, la teva aliada per deixar de fumar’ i de la celebració de la ‘XXIII Setmana Sense Fum’, la Comissió de Tabaquisme del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya llança el repte ‘Jo #avui deixo de fumar’ i posa les infermeres i les unitats de tabaquisme a disposició de la ciutadania per acompanyar-los en el procés.
El tabac és un dels factors de risc més importants de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com de nombrosos casos de càncer. A més, l’exposició involuntària de les persones no fumadores al fum ambiental del tabac incrementa el risc de càncer de pulmó en les persones no fumadores i d’altres malalties del sistema respiratori, sobretot en els infants.
La meitat de les persones fumadores moriran prematurament per causes relacionades amb el tabac, haurà perdut la meitat de la seva vida. S’estima que el 12% de totes les defuncions mundials estan relacionades amb el tabac.
Els beneficis de deixar de fumar són ben clars; deu anys després de deixar el tabac, les persones exfumadores tenen la meitat de risc de morir per càncer de pulmó que les persones que encara fumen, i el risc de morir per infart de miocardi torna al nivell basal al cap de 15 anys de deixar de fumar.
Deixar de fumar no és sempre fàcil, però cada cop hi ha més persones que han aconseguit abandonar completament el tabac. Acceptar avui el repte del Consell i els col·legis d’infermeres i infermers (COIB, COIGI, COILL i CODITA) –o com a mínim pensar en la possibilitat de deixar de fumar– és un primer pas.