Un any més, CODITA organitza la seva Jornada d’Innovació i Recerca amb l’objectiu d’esperonar a les professionals d’infermeria a fer investigació. Malgrat l’entorn pandèmic i el sobreesforç d’aquestes professionals, el Col·legi ha volgut mantenir la jornada, com també ho va fer l’any passat perquè “cal reconèixer l’esforç de les infermeres i infermers que estan treballant incansablement des de fa més de 18 mesos. I que malgrat les dificultats segueixen buscant l’excel·lència formant-se i investigant per millorar les seves capacitats i habilitats” diuen des del CODITA.
Enguany, el Col·legi destina poc més de 7.000 euros per ajudar a desenvolupar projectes de recerca, que, com expliquen des de CODITA “aportin nous coneixements d’infermeria en benefici dels pacients, famílies i comunitat”.
S’han presentat 12 treballs de recerca, 1 d’Innovació, 4 tesis doctorals, 2 Treballs de Final de Grau i 12 pòsters.
Aquesta es la relació de premis atorgats en la VI Jornada d’Innovació i Recerca de CODITA
Premi Innovació
Per al projecte “Avaluació de l’efectivitat d’una formació virtual en Reanimació Cardio Pulmonar (RCP) i ús del Desfibril·lador Extern Automatizat (DEA) en la reducció del temps d’inici en cas d’aturada cardíaca en l’àmbit rural”, dels autors: Cristina Rey Reñones, Ester Granado Font, Elena Taverna Llaurado, Francisco M. Martin Lujan, Albert Del Pozo Niubó, Felipe Villalobos Martinez. El projecte pretén ser una millora en la pràctica assistencial de les infermeres que inclou l’aposta per una eina tecnològica amb la creació d’una plataforma de formació virtual. La proposta està basada en el coneixement científic, aporta evidència científica desenvolupada en els darrers anys, i aposta pel seguiment del desenvolupament d’aquesta estratègia innovadora com a millora en l’àmbit professional infermer, en benefici del sistema sanitari i de la ciutadania en general”. Aquest premi consta de 3.000 euros.
1er Premi dotat amb 600 euros per “Ser enfermera en tiempos de coronavirus: un estudio cualitativo” de : Georgina Casanova Garrigós, Ana Maria Lopez Delgado, Silvia Reverte Villaroya, Elsa Gil Mateu, Núria Albacar Rioboó, Josep Barceló Prats. On s’analitza i es vol conèixer les vivències de les infermeres i infermers que han estat treballant en primera línia durant la pandèmia per la COVID19. S’identifiquen quatre categories temàtiques: humanització de la cura, vocació infermera, suport i repercussions en els professionals. El treball suposa que parlar de les seves vivències es un benefici per a les professionals alhora que permet introduir canvis que millorin l’abordatge de futures pandèmies.
2on Premi, amb una dotació de 400 euros per “Creencias, barreras y facilitadores en la implementación de la higiene de manos del personal de enfermería: Un enfoque cualitativo a través de la Teoría del Comportamiento Planificado (TCP)” d’ Ester Rodríguez Gías, Montserrat Olona Cabases, Sandra López Estela, Carmen Berbis Morello, i on es conclou que Els professionals entrevistats descriuen que la principal avantatge de realitzar la HM és la protecció del pacient de les infeccions creuades i la protecció del professional, adquirint major aquesta conducta per la necessitat d’autoprotecció. Els desavantatges de realitzar la HM són els efectes indesitjats que produeixen a la pell i que la implementació daquesta pràctica està molt influenciada per la càrrega assistencial del moment. La HM es realitza amb més freqüència després del contacte amb el pacient per tenir més sensació de brutícia i necessitat d’autoprotecció.
3er Premi, per a un import de 250 euros per “Análisis del impacto de 1 año de pandemia del covid-19 sobre el perfil diabético en pacientes mayores de 65 años afectos de diabetes mellitus” de Jessica Duran Subirats, Meritxell Forcadell Vila, Tanya Villota Garcia, Cristina Calduch Noll, Meritxell Blanch Subirats, Àurea Cartanyà Hueso. El treball analitza quins canvis han patit els pacients de més de 65 anys d’una població de les Terres de l’Ebre, diagnosticats de DM2, després d’un any de pandèmia i no rebre l’atenció com hi estaven acostumats”.
Millor Tesi Doctoral
La tesi “Trastornos Psicoemocionales al alta en pacientes que desarrollan Sedación Difícil en la Unidad de Cuidados Intensivos” de la infermera Diana Gil , ha guanyat en la categoria Millor Tesi Doctoral en la VI Jornada d’Innovació i Recerca de CODITA. L’import del premi es de 1.500 euros. L’objectiu de la tesi ha estat caracteritzar el perfil dels pacients que desenvolupen Sedació Difícil (SD) i avaluar el seu impacte en el maneig i evolució durant la seva estada a la UCI. Els resultats mostren que el 24.1% dels pacients van desenvolupar SD i que aquests eren més joves, estaven menys greument malalts, tenien més antecedents per tabac i i per us de psicotròpics.
Premis als Millors Treball de Final de Grau
S’ha decidit entregar dos primers premis ex aequo a:
“Conseqüències psicològiques i biològiques de la violència de gènere. Revisió bibliogràfica” d’Alba Vives. El projecte analitza les conseqüències psicològiques i biològiques provocades per l’impacte de la violència de gènere en dones majors de 18 anys. Psicològicament, les malalties més freqüents són l’ansietat, la depressió, l’insomni, el TEPT (trastorn d’estrès posttraumàtic) i les ideacions suïcides.
“Percepción del paciente psiquiátrico y de los equipos de infermeria sobre uso de la contención dentro de las Instituciones. Revisión sistemàtica”, de Belen Moya. L’objectiu ha esta conèixer la percepció dels pacients amb trastorn mental i dels equips d’infermeria psiquiàtrica davant l’aplicació d’un mètode de contenció a un estat d’agitació psicomotriu.
Ambdós premis tenen una dotació de 400 euros.
Millor expedient acadèmic
Per a la infermera Júlia Mariné Martínez, alumne de la Facultat d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili.
Millors tres pòsters
1er Premi, per a un valor de 250 euros: “Anàlisi d’una infermera clínica en control d’infeccions en la vigilància activa de la intervenció quirúrgica de mama” de les infermeres Antonia Garcia Pino, Ester Rodriguez Gías, M. Pilar Estudillo Vizcaíno, Anna Ferré Boronat, Mª Manuela García Pino, Ana Zornoza Solinis.
2on Premi amb una aportació de 150 euros per “Educació en l’autocura del peu diabètic. De les infermeres” de Silvia Tolós García, Clara Caballero Esquius.
3er Premi, amb un valor de 100 euros per: “Intervenció de la IPA en rehabilitació multimodal: cirurgia de còlon, cirurgia esofagogàstrica i cirurgia torácica”. De les infermeres Anna Ferré Boronat, Laia Queral Llaberia, M.Pilar Estudillo Vizcaino, Milagrosa Garcia Perez, Maria Sellens Monzo, Alba Sanchez Castello.