Malgrat l’anunci del president de la Generalitat, Pere Aragonés, en la presentació del Pla Nacional per a la Salut Mental, que s’incorporaran 150 referents de benestar emocional a l’atenció primària, les infermeres de Tarragona alerten que faltaran recursos per atendre la nova pandèmia que ens ve: la de la salut mental.
“Valorem molt positivament l’anunci del president, i l’increment en 80 milions d’euros el pressupost de la xarxa de salut mental però la realitat és tossuda i ens trobem en una situació de saturació” diuen des del Col·legi.
En aquest sentit, CODITA recorda que les trucades per Codi Risc de Suïcidi a Catalunya a la província de Tarragona no ha fet més que incrementar-se en els darrers anys, i que la pandèmia per la COVID ens ha portat a un important increment de casos d’angoixa, depressió i malestar emocional entre la població, i especialment, entre els joves.
L’alta demanda d’atenció en salut mental, fa necessari incrementar recursos i reforçar el sistema de salut, no només en el primer nivell assistencial. “Necessitem, des de fa temps, dimensionar el nombre de professionals experts en salut mental d’acord a la població i les necessitats que presenta: calen més psiquiatres, psicòlegs i infermeres en salut mental” diuen des de CODITA.
De fet, diferents experts en salut han anunciat que la pandèmia ha produït un increment del 30% dels trastorns emocionals en la població general, i estudis recents de l’Hospital de Sant Joan de Deu apunten a que aquests increments són aproximadament d’un 50% en la població infantil i adolescent.
Els principals trastorns que s’estan veient en gent jove son angoixa, depressió, TCAs i un increment dels brots psicòtics i conductes auto lesives.
Però no menys importants són els pacients amb COVID19 persistent, qui pateixen símptomes i seqüeles mesos després de passar la malaltia. “Veiem algun trastorn d’estrès post traumàtics en pacients que han patit els casos més greus de COVID 19, especialment els que han estat ingressats a l’UCI durant temps” expliquen des de CODITA. Un estudi¹ realitzat sobre més de 2.100 pacients amb COVID Persistent assenyala que un 86,2% pateixen trastorns psicològics o emocionals.
Un dels col·lectius que també està patint trastorns emocionals son la gent gran. Són el col·lectiu més fràgil i qui ha estat més vulnerables davant la COVID19 fins la seva vacunació, havent estat aïllats en molts casos del seu entorn social i comunitari (casals, centres de dia…) així com familiar, on la soledat ha fet estralls.
Per tot plegat, des de CODITA demanen “una aposta clara de les autoritats sanitàries per reforçar l’atenció a la salut mental”.