Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en el món occidental. A Catalunya cada dia hi ha 5 morts sobtades cardíaques. Se sap que les possibilitats de sobreviure a una aturada cardíaca depenen d’una ràpida detecció del problema, d’una activació i resposta precoç dels sistemes d’emergències, d’un inici immediat de les maniobres de ressuscitació cardiopulmonar (RCP) i d’una desfibril·lació urgent. Totes aquestes accions formen part de les primeres baules de l’anomenada “cadena de supervivència” de l’aturada cardíaca.
Des del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) es vol conscienciar la població sobre la importància de saber què cal fer i com actuar davant d’una aturada cardíaca, més si tenim en compte que més del 70% d’ocasions les aturades cardíaques es produeixen a la via pública, en la comunitat, i no pas dins d’espais sanitaris. I a més, sabem que actuar en el primer minut incrementa un 80% les possibilitats de sobreviure.
Els consells des de CODITA son que quan ens trobem davant d’una persona que ha patit una aturada cardiorespiratòria el primer que cal fer és avisar als serveis d’emergència, el 112. Mentre els serveis no arriben, si la persona no està conscient però respira cal posar-la en posició lateral per evitar l’obstrucció de les vies respiratòries. Si no respira, cal posar la persona panxa enlaire, millor sobre una superfície dura. Cal llavors, començar a fer-li 30 compressions toràciques (s’han de fer les 30 en menys de 18 segons). Cal seguir amb aquesta seqüència de maniobra fins que arribin els serveis d’emergència.
Canvis amb la COVID-19
Els exercici de reanimació en època de pandèmia per la COVID19 han canviat, adaptant-se a les mesures de prevenció. De manera que ara comprovarem si la persona respira només visualment sense aproximació a boca o nas. Igualment, no es faran ventilacions boca a boca, en el seu lloc caldrà utilitzar un desfibril·lador automàtic (DEA) i seguir les seves indicacions.
L’ús del DEA pot fer que no sigui necessari realitzar compressions toràciques si el pacient es recupera immediatament, però en cas de que no ho faci, s’aconsella realitzar únicament compressions toràciques, evitant sempre les ventilacions boca a boca.
Des de CODITA també recorden que en la mesura del possible, es portin guants i protegim la nostra boca i nas mentre atenem a la persona que ha patit una parada cardio respiratòria. Després de la ressuscitació, recomanen rentar-se les mans tan aviat com sigui possible seguint les recomanacions de les autoritats, amb aigua i sabó i/o solucions hidroalcohòliques.