Com cada any, la Comissió d’Ajuda Humanitària del Col·legi Oficial d’Infermeres i infermeres de Tarragona (CODITA) va fer entrega de l’Ajut Humanitari.
Enguany s’han donat uns 7.000 euros, el 0.7% dels pressupost del Col·legi, i s’ha repartit entre set projectes d’Ajuda Humanitària i Social.
Els projectes que es presenten a l’Ajut Humanitària de CODITA han de comptar amb la participació d’infermeres o infermers col·legiats, han de ser projectes que promoguin l’atenció sanitària, lluitin contra la violació dels drets humans, treballin per disminuir les causes i l’avenç de malalties tropicals i eduquin en valors trencant estigmes i rols masclistes.
L’entrega es va fer en un acte a la seu de CODITA i que va iniciar-se amb la conferència “Enfermeras Para el Mundo: una perspectiva infermera de la Cooperación al Desarrollo” a càrrec de la Sra. Encarna Pinto, directora de Enfermeras Para el Mundo, amb més de 40 anys vinculada a ONGs.
El lliurament es va fer en un acte a la seu de CODITA i que es va iniciar amb la conferència “Infermeres Pel Món: una perspectiva infermera de la Cooperació a al Desenvolupament” a càrrec de la Sra. Encarna Pinto, directora d’Infermeres Per el Món, amb més de 35 anys vinculada a ONG.
Encarna Pinto va presentar els objectius principals de treball de l’ONG Infermeres Pel Món, començant la seva exposició destacant els conceptes claus i diferències entre Ajuda a Emergències i Humanitària, Cooperació en Desenvolupament i Educació per al Desenvolupament. De fet, els objectius principals de l’ONG són millorar les condicions de vida i de salut de les poblacions més desfavorides especialment a Amèrica Llatina i Àfrica, promoure el voluntariat infermer, informar i conscienciar la societat espanyola sobre les desigualtats en el món, i contribuir a millorar la situació dels sectors marginats de la societat espanyola.
Al llarg de la seva exposició, Encarna Pinto, va desgranar les principals línies d’actuació d’Infermeres Per el Món i va finalitzar la seva xerrada amb la visualització d’alguns vídeos dels seus projectes.
L’ONG té un canal youtube on es poden veure diferents vídeos dels seus projectes https://www.youtube.com/channel/UC2oi0QEDjChbUfP-AKt6sIA i té més informació a la seva pàgina web http://www.enfermerasparaelmundo.org/
Després de la intervenció de Encarna Pinto, va ser el moment de l’exposició d’Aurora Jiménez, voluntària de la ONG Enfermeras Para el Mundo i que va explicar la seva experiència a Cusco. Aurora va començar a interessar-se pel voluntariat mentre estudiava infermeria i va ser a partir del 2015 que va iniciar la seva activitat com a voluntària. Treballa com infermera de treball, de manera que té experiència en la formació, cosa que li serveix molt quan marxa a Equador i Perú de voluntària.
L’acte va seguir amb la breu presentació per part de tres dels projecte premiats l’any 2018. Les llevadores Gemma March i Teresa Pinto de la Fundació Privada de l’Hospital Universitari Joan XXIII va presentar el projecte sobre educació materno infantil desenvolupada a Guatemala. La infermera Magdalena Barrachina va presentar el projecte Vacances en Pau de l’ Associació Terres de l’Ebre amb el poble saharaui, on nens dels Sàhara passen una part de l’estiu aquí, acollits per famílies catalanes. I finalment, Meritxell Benages i Sandra Inestal van presentar el projecte Pel desenvolupament d’infraestructures i subministrament de material sanitari i escolar al Senegal que desenvolupa la seva tasca al Senegal.
L’entrega dels Ajuts per part de la presidenta de CODITA, Lluïsa Brull i de Montserrat Carreras, membre de la Comissió d’Ajut Humanitària, va suposar la cloenda de l’acte.
Els projectes que aquest 2019 han rebut l’Ajuda son:
L’associació Contad Conmigo pel projecte “Proteïnes, la clau per a un projecte de desenvolupament” que es desenvolupa a la República Democràtica del Congo.
La Fundación Noelia pel projecte “Acompañamiento a las familias y afectados por Distrofia Muscular congènita por dèficit de colágeno VI”, una fundació tarragonina que treballa per fomentar la investigació sobre aquesta malaltia minoritària.
L’Associació Terres de l’Ebre amb el Poble Saharaui pel projecte “De vacances en pau, de l’Associació Terres de l’Ebre amb el Poble Saharaui” i que cada estiu porta nens de Sàhara acollits per famílies catalanes.
Grup d’Ajuda al desenvolupament i la Salud (GADIS) pel projecte “Pel desenvolupament d’infraestructures i subministrament de material sanitari i escolar al Senegal” que desenvolupa la seva tasca al Senegal.
Fundació Agua de Coco pel projecte “Programa de educación nutricional en Tuléar” i que es porta a terme a Madagascar.
Àfrica Sawabona pel projecte “Mucha gente pequeña, en lugares pequeños, haciendo coses pequeñas, puede cambiar el mundo” i que vol portar a terme la construcció d’un molí al Senegal.
Fundació Privada Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona pel projecte “Projecte socio-sanitari a desenvolupar en les comunitats rurals de Petén a Guatemala”, destinat a millorar la salut materno infantil de l’aldea de Limones, comunitat rural de Petén.