El 25 d’octubre es van reunir un grup de companyes a la seu col·legial per seguir les dues presentacions dedicades a prevenció d’addiccions i a com cuidar-nos en el lloc de treball, abordant problemes de salut mental, psicosocials, i d’abús de substàncies.
La convocatòria, oberta a tothom, la feia la Comissió d’Infermeria del Treball i va comptar amb les ponències de Montserrat Martínez, des del Programa Retorn de suport a infermeres, i de Silvina Alfaro, amb la presentació dels 10 anys del programa preventiu d’addiccions en una gran empresa de serveis urbans.
El Programa Retorn vol fer arribar a totes les companyes que convé demanar ajuda en situacions de malestar o de risc de trastorns, especialment per estrès, i que és tan senzill com comunicar amb el telèfon 902 16 10 50. Aquesta petita decisió pot evitar processos massa freqüents com ara passar els problemes en situació d’aïllament, automedicar-nos, augmentar el retard diagnòstic, cronificar dolències i fins i tot desembocar en una patologia dual. Des de Retorn el missatge és clar: això es pot abordar o evitar, i són més de 60 companyes del Col·legi les que ja han rebut el suport gratuït del Programa els últims 8 anys.
En la intervenció de Silvina Alfaro es va posar sobre la taula que el consum de substàncies és molt present en entorns laborals, i cal concretar-ho en alcohol especialment, però també en cànnabis, cocaïna i altres tòxics. Les lliçons a transmetre són que sí que es pot actuar i reduir els riscos derivats d’aquest abús, i que la darrera eina disponible és la Guia per a la prevenció del consum d’alcohol i altres drogues en l’àmbit laboral, elaborada per la Generalitat de Catalunya, i que sistematitza i fixa tota la informació que cal saber al respecte avui dia.