El projecte Catalanurses impulsat des del Consell segueix creixent. La plataforma, ideada per difondre les aportacions de les infermeres catalanes a través de projectes o iniciatives desenvolupades des dels àmbits assistencial, de gestió, recerca i docència, ha incorporat un nou projecte de la demarcació de Tarragona.
APANICU 1.0 és un prototip que té per objectiu valorar el dolor i el desconfort dels nounats ingressats a les Unitats de Cures Intensives Neonatals (UCIN). A través de les escales de valoració del dolor dels nounats ja existents i validades per la comunitat científica, és capaç de captar l’alteració dels paràmetres fisiològics (pressió arterial, freqüència cardíaca, freqüència respiratòria i saturació d’oxigen) i l’alteració dels paràmetres conductuals (frunziment del triangle nasogenià, moviment de cames i braços i plor) a través de l’aprenentatge automàtic i la intel·ligència artificial (càmera kinect situada a sobre de la incubadora i micròfon d’alta precisió disposat a l’interior de la incubadora). Com a resultat final emet la xifra de dolor que el nounat està patint.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any neixen al món 15 milions de nounats prematurs i a l’Estat Espanyol, uns 25.000, unes xifres que van en augment. La valoració del dolor dels nounats a les UCIN continua sent una assignatura pendent per la manca d’estandardització i unificació de protocols tant a nivell nacional com internacional per a l’avaluació del dolor. Patir dolor a l’inici de la vida pot comportar conseqüències futures i, la primera mesura per tractar el dolor, és la correcta avaluació del mateix.
Josep Oriol Casanovas Marsal, doctor en Infermeria, és el responsable del projecte, impulsat a través del Departament d’Infermeria de la Universitat i el Grup d’Investigació Smart Health Research Group (Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques) de la Universitat Rovira i Virgili i l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.
Al llarg de l’any s’aniran incorporant nous projectes a Catalanurses i que es poden consultar en català, castellà i anglès gràcies a la dimensió internacional de la plataforma.
Accedeix al contingut de la fitxa